Malou Astrup Clemmensen er historiestuderende og formand for Studenterrådet ved KU

Hvorfor er du formand for studenterrådet?
Jeg synes, det er vigtigt at få lov at være med til at gøre en forskel for nogle mennesker. Især når det handler om uddannelse. Uddannelse er grundstenen for, hvad vi skal lave resten af vores liv. Det er nu, vi har tid og plads til at fordybe os. Man kan dykke ned i en faglig nysgerrighed, som man jo ikke nødvendigvis ville kunne på den anden side af studierne.

Hvorfor er det vigtigt at tage kampen op med de politiske nedskæringer?
Fordi uddannelserne desværre engang i mellem bliver set på som noget, man bare kan spare på. Et sted, hvor man kan hente nogle penge til at lave alle mulige andre reformer i samfundet. Det er vigtigt, at vi værner om uddannelserne, og giver de unge plads til at fordybe sig. Vi sidder jo nu i en kamp om SU’en. Hvorfor er det vigtigt, at vi får nogle penge? Fordi vi skal kunne koncentrere os om studiet, og blive de fagligt bedste, uden nødvendigvis at have presset om job og penge.

Vi har jo et smukt uddannelsessystem, der ser bort fra social- og økonomisk baggrund, og giver os muligheden for at tage en ret god uddannelse alle sammen. Det er da en fantastisk værdi for det her samfund 

Uddannelserne er jo et af de steder, der danner unge mennesker, og giver alle muligheden for at deltage. Vi har jo et smukt uddannelsessystem, der ser bort fra social- og økonomisk baggrund, og giver os muligheden for at tage en ret god uddannelse alle sammen. Det er da en fantastisk værdi for det her samfund. Vi er heldige og vi har arbejdet hårdt for at få netop så godt et system. Så skal vi da selvfølgelig ikke begynde at smadre det.

Du er, blandt andet igennem din position som formand, ude til demonstrationer. Oplever du, at andre unge er ligeså meget med?
Ja, det synes jeg. Jeg møder dem, der engagerer sig og er aktive. Der er en sindssyg energi ude på uddannelsesinstitutionerne for at skabe en bedre hverdag. Jeg tror, vi alle sammen har haft en ide om, hvad det skal blive til, når vi begynder på en videregående uddannelse. Her er der så mange, der kæmper for, at det netop skal blive sådan. For mig at se, er der mange, der deltager og tager ansvar.

Nogle reformer går jo nogle gange igennem. Ved andre, får man pillet de værste dele ud af den ved hjælp af demonstrationer. Og jeg tror, det er vigtigt at huske på, at det rykker. Et af de bedste eksempler på dette var fremdriftsreformen. Der kom der en rigtig dårlig ide ud af tankegangen om, hvordan vi kunne blive hurtigere færdige på universitetet. I første omgang gik vi på gaden og viste os. Og vi blev jo ved. Der pillede de faktisk en del af reformen fra, fordi vi netop havde protesteret. Det er et godt eksempel på, at hvis man vedholder sin kritik af, hvad der er galt, og påpeger hvordan det kan gøres bedre, så får man også lov til at få det sådan.

malou-a-clemmensen-5

Hvad kan man ellers gøre for at kæmpe for bedre uddannelse?
Det er jo op til os selv at forme og skabe det uddannelsesmiljø, vi gerne vil have. Så det vigtigste man kan gøre, er at tage stilling til den undervisning, man modtager. Man skal turde sige til, når noget er forkert, og ydermere hvad man kan gøre for at forbedre det. Engagér dig i et fagråd, så man kan mobilisere den magt, man har som studerende. Glem dog ikke også at påpege det, som er godt.

Vi er jo Danmarks fremtid, og det kan godt lyde pompøst nogle gange, men det er jo unge mennesker, der skal bære det videre

Hvilken signalværdi synes du, nedskæringerne giver?
Det sender et klart signal om, at man ikke prioriterer uddannelse i Danmark længere. Det er ikke noget, vi vil investere i. Det er et sted, man sagtens bare kan hente milliarder, når der er brug for det. Og spørgsmålet er jo, hvorfor det er blevet sådan. Jeg skal ikke kunne sige hvorfor, politikerne ikke vil investere i kloge hoveder. Vi er jo Danmarks fremtid, og det kan godt lyde pompøst nogle gange, men det er jo unge mennesker, der skal bære det videre. Hvis vi ikke får de bedste forudsætninger for at uddanne os, så bliver vi også mindre til gavn for samfundet senere hen.

Hvad er dine forhåbninger for fremtiden?
At man ruller nedskæringerne tilbage. Jeg synes, det er den dårligste ide nogen nogensinde har fået. Vi kan se, at uddannelserne bløder. Nogle steder på humaniora er man jo begyndt at lukke fag, fordi der ikke er råd til at holde dem kørende længere. Jeg håber også, at der er flere, der har lyst til at være en del af arbejdet, og være en del af en aktiv ungdom, der kæmper for bedre uddannelser for dem selv og de kommende generationer. Det kommer klart til at gøre en forskel, hvis vi bliver ved på denne måde. Den dybde vi har i vores viden, kommer til at tage skade af besparelserne. Det tror jeg sagtens, man vil kunne mærke.

2018-02-14T14:28:31+00:00