Sarah Elizabeth Daley er debattør og kvinden bag Facebooksiden “En Feminists Bekendelser”

Synes du, at mænds stemmer er mere værd end kvinders i den offentlige debat?
Mænd får langt mere taletid i den offentlige debat end kvinder. Derudover er der det klassiske eksempel, når en kvinde skriver noget på de sociale medier, og der så kommer en mand lige efter og siger nøjagtig det samme, og så får dobbelt så meget applaus for det. Hvorfor? Man ser debatarrangementer med rene mande-paneler, og så siger folk: ”Vi har jo ligestilling”. Den grundlæggende misforståelse af ligestillingen er jo problemet. Vi har formel ligestilling i Danmark, men det er ikke dét, der er problemet. Eksempelvis er repræsentationen af kvinder i politik, hverdagssexisme og seksualiseringen af kvinders kroppe store problemer i dag. Man ser markedsføring af legetøj til børn, der er meget målrettet kønnet. Aldrig før har børnenes verden været så kønsopdelt.

Jeg har fået voldtægtstrusler og mordtrusler  

Tænker du over konsekvenserne af at diskutere feminisme på de sociale medier?
Jeg har fået voldtægtstrusler og mordtrusler. Det segment, der mener, at man har ligestilling, og man bare skal holde kæft, bekræfter egentligt bare min pointe. Tilsviningerne bunder i kvindehad, og jeg bliver konstant bekræftet i netop dette.

Igennem min Facebookside, En Feminists Bekendelser, har jeg oplevet de vildeste ting. En anden Facebookside, der dækker sig ind som satire, havde publiceret en artikel om en kvinde, der var blevet slået ihjel af sin mand. Kommentarsporet hertil var simpelthen horribelt. Mænd, der taggede deres kærester med kommentarer som: ”Hvis du ikke gør, som jeg siger, så vanker der!”. Jeg tog herefter screenshots – alt var jo offentligt – og viste det på min profil. Så begyndte min Facebook side at gløde. Mændene havde organiseret sig og bombarderede mig med tilsvininger. Både min adresse og mit telefonnummer blev offentliggjort på siden med en opfordring til at chikanere mig. Dét var skræmmende. Det er et kæmpe demokratisk problem, at kvinder på den måde bliver truet til tavshed, for hvor går grænsen?

sarah-daley-9

Det har haft langt større konsekvenser for mig at springe ud som feminist end som homo 

Jeg synes, at den feministiske bevægelse er nået langt. Der er dog også folk, der bliver trætte af at se om feminisme på deres Facebookfeed – inklusiv mine egne forældre. Jeg har ikke kontakt med dem i dag. Det har haft langt større konsekvenser for mig at springe ud som feminist end som homo. Det er så betændt et emne – Især for mænd. For der er noget, der kan tages fra dem, eller også føler de, at de bliver beskyldt for noget. Når jeg skriver noget om voldtægtskulturen, er der altid nogle, der har brug for at stadfæste, at de ikke er sådan. Det ved jeg jo godt, de ikke er. Men det er selve kulturen, der tillader, at man kan opføre sig sådan, der er problemet.

Der er skældsord, der kun eksisterer for kvinder. Skal du virkelig ramme en mand, så kalder du ham for kvinde. Andre skældsord som ’svin’ og ’idiot’ er jo kønsneutrale, men det er jo aldrig dem, som kvinder bliver kaldt for. Nogle mænd ugyldiggør kvinders argumenter ved at udskamme dem for at have menstruation eller være hysteriske. Det er så irriterende. At blive tilsvinet som kvinde, er kønnet.

Hvad kan vi gøre som samfund?
Alle skal være med. Også mændene. Vi har brug for et opgør med maskulinitetsforståelsen så dem, der føler, de ikke passer ind i en bestemt boks, kan få plads.

Jeg kan huske første gang, jeg beskæftigede mig med feminismen brød min verden sammen. Jeg fik nogle briller på, jeg ikke kunne tage af igen. Det var hårdt. Jeg troede, at det var et vilkår som kvinde at acceptere sexisme. Alle de oplevelser, jeg havde haft igennem min ungdom, blev pludselig linet op for øjnene af mig. Den ene sexistiske handling efter den anden. At blive rørt i det offentlige rum og tænke: ”Nå, men sådan er det jo bare”. Det er jo frygteligt.

Jeg har en datter på seks, og da hun blev 3-4 år gammel og begyndte at udvikle et ordentlig sprog, blev hun også bevidst om, at hun var et køn. Det kommer med sproget, og det er noget, vi har lært i skolen: ”Der findes to slags – mænd og kvinder”. De små, snævre bokse skal vi frigøres fra.

Som mor, tænker jeg over hendes fremtid. Jeg håber, at hun kan leve et liv uden begrænsninger. Jeg og mange andre kvinder har fået at vide igennem vores liv: ”Lad vær med at gå ud om natten”, ”lad vær med at gå alene hjem”, ”lad bare helt vær med at gå ud”. Tænk, at man stadig siger det her til kvinder fremfor at gå efter de mænd, der ikke kan holde fingrene for dem selv!

I virkeligheden tror jeg, at det er drengene, der har det værst

I virkeligheden tror jeg dog, at det er drengene, der har det værst. Piger kan i det mindste få lov at være drengepiger – det er jo lidt sejt. Drenge skal fylde meget, være kæmpe muskuløse og ikke gøre det mindste feminine. En dreng i kjole kan jo skabe ramaskrig og dødstrusler! DR lavede et program med en børnehave, der skulle være kønsneutrale i to uger. Her kunne drengene vælge frit i udklædningskassen, og nogle valgte altså kjolen. Hende, der lavede programmet, fik så mange trusler, fordi drengene havde kjoler på! Igen, hvad bunder det i? I kvindehad.

sarah-daley-3

Hvad kan man gøre som borger?
Kald det ud på stedet, når du ser det! Jeg gør det selv på Facebook. Jeg er tilhænger af ytringsfrihed under ansvar og jeg tolererer ikke, at folk kan sidde og håne og såre folk. Ligeså snart folk kører på dig på grund af dit køn, så har man tabt på forhånd. Folk får klistret alle mulige mærkater på sig fra start – køn, hudfarve, seksualitet. Jeg har håb for fremtiden, men det tager tid at ændre holdninger og kultur i vores samfund.

Creative Commons licens All pictures on the page is by Levende Menneskerettigheder/Human Rights in Action and licensed under a Creative Commons International License.

2018-02-14T14:28:43+00:00