Nagieb Khaja er journalist og bl.a. skaber af dokumentaren ‘Syriens Hvide Hjelme i Aleppo’ 

Krigen i Syrien viser brud på en række menneskerettigheder. Synes du, at almindelige borgere gør nok i denne henseende?
Jeg synes, der er en del mennesker, der gør noget. Jeg mener dog også, at der er flere, der kunne gøre mere, da vi er så privilegeret et land. Vi har tiden til at gå i dybden med det, der foregår i resten af verden. Der følger en form for forpligtigelse med.

Typisk rykker folk kun på ting, hvis de kan forholde sig til det. Da der kom flygtninge hertil, så mobiliserede Venligboerne sig. Der viste danskerne, at de var et folk, der reagerede på andre folk i nød. Men det var jo i høj grad fordi, at flygtningene allerede stod her. For mit vedkommende er det en kamp at få folk til at føle for problemet, selvom problemet ikke er direkte overfor os. Jeg prøver at synliggøre det i kraft af mit arbejde og i kraft af min rolle som journalist og debattør

Jeg savner dog typer, der har et stort netværk, og gider bruge det til at mobilisere folk i sager, der ikke kun handler om sjov og ballade

Hvad skal folk gøre for at tage mere del i det?
Vi har alle forskellige forudsætninger og muligheder for at gøre en forskel. Jeg tror, at vores bedste mulighed er at bruge de midler, vi nu engang har. Alle mennesker i Danmark har nogle styrker og kvalifikationer, og vi kan bruge dem på forskellige måder. Jeg savner dog typer, der har et stort netværk, og gider bruge det til at mobilisere folk i sager, der ikke kun handler om sjov og ballade. Disse mennesker kan mobilisere tusindvis af danskere på få uger. Det kan eksempelvis være ’kendte’ mennesker. Folk følger dem og ser op til dem. Jeg kunne godt tænke mig, at flere af dem brugte den platform, de har, til at oplyse folk om nogle muligheder, for at gøre andre menneskers liv bedre. Én som Medina hører rigtig mange jo på. Der var bare desværre enkelte negative kommentarer, der overskyggede størstedelen, der tænkte: ”Wow, hun er ikke bare én, der kan synge. Hun går også op i, at andre mennesker har det godt”. Problemet er, når du er popstjerne, så går du sjældent folk politisk på klingen. Der er mange indenfor musik, der afholder sig for ikke at miste fans. Jeg synes dog, at folk bliver imponerede, når musikerne så endelig gør det.

nagieb-3

Det er en kamp, ikke at blive overdøvet af den støj, der kommer fra pro-Assad medier, pro-russiske medier og trolls, der gør en indsats for at vinde informationskrigen 

Debatten omkring den skade, som ISIS versus Assad har skabt, er stadig en diskussion, som folk er i tvivl om. Hvorfor er folk ikke mere oplyste om dette?
Folk læser mest de ’hurtige’ medier, hvor der er meget fokus på IS. Her kan den almene borger forholde sig langt bedre til begrebet ’terror’ end den virkelighed, som folk i Syrien lever med. Det er en kamp, ikke at blive overdøvet af den støj, der kommer fra pro-Assad medier, pro-russiske medier og trolls, der gør en indsats for at vinde informationskrigen. De vender fakta, og bliver ved med at gentage det, indtil det bliver en sandhed. Jeg kan jo godt se, at det heldigvis ikke har en effekt på størstedelen af befolkningen, men jeg ved også godt, at nogle kommer i tvivl og tænker: ’Okay, hvad er det her for noget?’. Jeg bliver træt af hele tiden at skulle forklare de faktuelle ting, for det ér en hård kamp ikke at drukne i propagandaen.

Hvad kan vi gøre som samfund for at hjælpe de civile i Syrien?
For mit vedkommende er mit arbejde at dele oplysninger med folk og sprede viden. Viden gør, at folk bliver aktiveret og agerer. Jeg har den frihed, fordi jeg arbejder som journalist og freelancer. Jeg kunne godt savne lidt fra nogle kollegaer, at de kobler deres arbejde sammen med nogle initiativer. Men jeg tror, at der er mange journalister, der har en eller anden distance til det, fordi de tænker, at de ikke må være aktivistiske. Men jeg ser ikke noget problem i at være aktivistisk, da journalistisk for mig handler om at gøre en forskel. Det er måske mere en karriere for andre. Selvfølgelig er det også en karriere for mig, men overhovedet ikke på den måde, for det handler om at gøre en forskel.

Aviser har jo også holdninger, og der skrives også ledere – også i forhold til krigen i Syrien. Der er jo enighed i journalistkredse om, at alle går ind for demokrati og er imod fascisme, diktatur og ekstremisme – det ved vi jo godt. Der er rigtigt mange ting, der er så universelle at det ikke burde være et problem at melde en holdning ud. Men problemet er, at de her holdninger bliver politiseret, og man bliver anklaget for at være farvet.

Problemet er, at der er så stor en frakobling mellem befolkningen og det, der foregår på Christiansborg. Vi stemmer under valget, og så er det som om, at politikerne bare gør, hvad de har lyst til, men det er jo ikke rigtigt!

Måske tror folk, at de ikke kan gøre noget?
Men det kan de jo! I virkeligheden er politikerne afhængige af folket. Da vi fik den store bølge af flygtninge, og Venligboerne trådte til, begyndte politikerne at sige: ”Hey, vi bliver nødt til at gøre et eller andet. Folk er kommet os i forkøbet”. Der beviste man, at folket kunne sætte dagsordenen. Problemet er, at der er så stor en frakobling mellem befolkningen og det, der foregår på Christiansborg. Vi stemmer under valget, og så er det som om, at politikerne bare gør, hvad de har lyst til, men det er jo ikke rigtigt! For politikerne tænker jo også på næste valg. Folket glemmer det bare. Ja, politikerne bryder deres løfter, men hvis man mobiliserer sig stort og reagerer på en slagkraftig måde, så rykker politikerne, for de vil sgu gerne vælges næste gang. Man skal genvinde den der magt, som vi føler, vi har mistet. Det er det, jeg gerne vil have, at vi gør i højere grad. Viser, at det er os, der bestemmer!

Creative Commons licens All pictures on the page is by Levende Menneskerettigheder/Human Rights in Action and licensed under a Creative Commons International License.

2018-02-14T14:28:59+00:00